Web sa stáva samostatnou platformou, nahrádza softvérové riešenia

09.05.2009 Celý región

Bratislava 8. mája (TASR) - Webové stránky sú vo svojej podstate postavené na dokumentoch typu HTML.
Za touto skratkou, označujúcou hypertextový značkovací jazyk, sa skrývajú informácie o tom, ako má daná stránka vyzerať a čo je jej obsahom. Sú v nich zapísané značky, resp. \"tagy\", ktoré internetový prehliadač dokáže preložiť do výslednej podoby. \"Napríklad veľkosť a typ písma a všetko ostatné, \" priblížil Peter Kmeťo z IT magazínu PC Revue.

\"Dnes je však statické HTML zastarané a najčastejšie sa používa technológia PHP, ktorá je svojím spôsobom nástupcom a umožňuje vytváranie stránok s dynamickým obsahom, \" podotkol s tým, že existuje viacero technológií ako napríklad Ajax, Silverlight a podobne, z ktorých každá má svoje prednosti pri tvorbe webu, no tie už vyžadujú vysoké znalosti programovania. PHP je skriptovací jazyk určený hlavne na tvorbu internetových aplikácií. Spočiatku sa používal na jednoduchú tvorbu www stránok, postupne sa však z neho stal mohutný nástroj na tvorbu tých zložitejších.

\"Web a internet ako taký sa stáva samostatnou platformou, ktorá pomaly nahrádza klasické softvérové riešenia, \" uviedol Kmeťo. Dodal, že okrem rôznych stránok pre komunikáciu, prezeranie multimédií či spravovanie pošty existujú aj služby, ktoré užívateľovi umožnia vytvoriť si vlastný virtuálny online počítač a pracovať s ním. Pôvodný web vznikol hneď potom, ako sa internet, bývalý arpanet, začal používať na komerčné účely a slúžil na prepojenie univerzít v USA. \"Vtedy sa zrodil web, ktorý pomáhal jednoduchou formou distribuovať informácie všetkého druhu, \" vysvetlil Kmeťo.
 

Vyberte región